Distribucija

PE100 – nepogrešljivi material za distribucijska omrežja

Naj gre za plin, vodo ali tlačno kanalizacijo – PE100 je že leta nepogrešljivi material za izgradnjo ali obnovo distribucijskih omrežij, GF pa svetovno znani sinonim za švicarsko kakovost. Naši cevni elementi iz PE slovijo po svoji trpežnosti in dolgi življenjski dobi v vseh pogojih in temperaturah, naš prodajni program pa je tudi zelo raznolik, saj se ponašamo z največjim in najboljšim tovrstnim skladiščem v Sloveniji. Kot podjetje našim strankam redno svetujemo pri izbiri pravih rešitev ter izobražujemo varilce in monterje.

Komunalna infrastruktura
(od zajema)

Slovenske komunale se čedalje bolj zavedajo vrednosti PE za distribucijske vode, toliko bolj na geografsko zahtevnih terenih. V nekaterih deželah Afrike in Bližnjega vzhoda, kjer vodo mnogo bolj cenijo zaradi sušnih razmer, so toliko bolj cenjeni in regulirani tudi brezhibni spoji. 

Uporaba PE za vodovodna omrežja je mogoča vse od zajema, saj je program na voljo v večjih dimenzijah in standardiziran do PN16, v plinovodnih omrežjih pa so običajni distribucijski vodi po področjih, od razbremenilnih postaj do priključkov, program pa omogoča delovni tlak do PN10. 

V vsakem primeru gre za zelo raznolik program z brezmejnimi možnostmi kombinacije fitingov, ventilov in drugih elementov.

GF plinovod
GF plinovod
GF vodovod
GF vodovod

Gradbišča z omejenim dostopom in malo prostora

Velike prednosti polietilenskih cevi pridejo do izraza na gradbiščih z malo prostora, kjer je prisotno veliko število obstoječih instalacij. Polietilenske cevi se v takem terenu veliko lažje prilagajajo izkopu, ne zahtevajo posebne nivelacije trase ter rabijo zelo malo prostora in dvižne tehnike.

Hišni priključki

Hišni priključki so večinoma majhnih dimenzij in so pogosto predvideni iz polietilena. Razlikujejo se tudi od načina vgradnje, saj jih ponekod po Sloveniji opravljajo komunalni delavci, ponekod pa pogodbeni podizvajalci ali inštalaterska podjetja. Ne glede na aplikacijo (vodo ali plin) gre za zanesljive spoje (inštalacije), brez posebnih posegov, z malo orodja in opravljene v zelo kratkem času.

Velike dimenzije

Redno dobavljamo cevi d225 in večjih dimenzij, na voljo pa so tako cevi kot cevni elementi vse do d1200! Polietilenske cevi večjih dimenzij so mnogo lažje od konvencionalnih kovinskih, zato omogočajo lažji transport (do npr. odmaknjenega gozda s slabo cestno povezavo), obenem jih je tudi moč inštalirati na preprostejši, hitrejši in varnejši način, brez uporabe specialnih dvižnih idr. orodij. Slednje se pozna tudi pri obračunu končnih stroškov: manj transportnih stroškov, manj delovnih ur, manj specifične opreme, boljša varnost in bolj zanesljivi distribucijski vodi.

Nove inštalacije

Izgradnja nove inštalacije s polietilenom se pogosto izkaže kot veliko bolj ekonomična od duktilne izvedbe, ne nazadnje pa je tudi resnično tesna. Uporaba polietilena za distribucijske vode prihrani mnogo denarja inštalaterskim podjetjem (nemotena inštalacija, manj delovnih ur, veliko manj opreme), na dolgi rok pa je najbolj smotrna za investitorje, upravljalce in uporabnike tovrstnih omrežij, saj ima PE100 dokazano življenjsko dobo 100 let, spoji pa so ob pravilni izvedbi celo trdnejši od samih cevi.  

Posebne rabe programov za distribucijo.

Namakalni sistemi

Namakalni sistemi so večinoma v uporabi v kmetijstvu oz. za pridelavo hrane. Tudi tu gre za distribucijo vode, ki – še posebej od zajetja – lahko zahteva tlačni vodovod. PE100 je uporaben od zajema do posameznih postaj ali površin, pri čemer so na voljo tudi večje dimenzije, 2 različni tehniki varjenja pa zagotavljata tako enostavno inštalacijo kot tesnost. Za hitre in enostavne spoje cevi do d110 so na voljo mehanske hitre spojke iJOINT – program vsebuje tudi sedla z navoji za posamezne odcepe.

Geotermija

Tudi geotermija je področje, kjer je uporaba PEHD povsem praktična in uveljavljena rešitev. Poleg običajnih EF cevnih elementov, kot so kolena, obojke in redukcije, so na voljo tudi t.i. hlačke ali Y-kosi d40-32.

Betaplast dobavlja tudi PEHD cevi za vodo v kolutih vseh standardnih dimenzij.

Uporabljeni izdelki za distribucijo